top of page

Leef jij écht?

Je kan er nu eenmaal niet omheen: ooit, op een dag zal je er niet meer zijn.


Ooit, op een dag, zal je terugblikken naar een leven wat voorbij is. Niet zomaar een leven, wel een heel bijzonder leven: jouw leven.

Ik stel me dan voor dat ik ooit, op een dag, ver van nu, op m'n eigen begrafenis aanwezig ben. Hoe zou ik dan terugblikken op mijn leven? Zou ik blij worden van de kleur die ik aan m'n leven gegeven heb? Of zou ik er heel slaperig van worden omdat het zo'n saaie grijze soep was?

Men zegt wel 'ns: alles wat leeft, zal op een dag sterven. Maar ik ben het daar niet geheel mee eens. De vraag die ik me dan stel: waaruit blijkt nu dat ik vandaag geleefd heb?

Natuurlijk heb ik geademd en heeft mijn hart bloed rondgepompt. Het bewijs daarvan is gemakkelijk te vinden in het feit dat ik nu dit blogje aan het schrijven ben. Want zover ik weet ben ik geen tijdsreiziger. :-) Maar waaruit blijkt nu dat ik gelééfd heb vandaag? Op welke manier heb ik vandaag mijn leven in handen genomen en heb ik ervoor gezorgd dat ik het leven in me gevoeld heb? Voor mij werkt het goed om grotere en kleinere doelen voorop te stellen voor mezelf. Zo wil ik vandaag minstens een half uur gewandeld hebben in het groen, ondanks de buien en de wind. Zo ben ik vandaag gestopt met koffie drinken, omdat koffie ervoor zorgt dat ik heel snel overprikkeld ben, erg humeurig word en ik een minder fijne papa en partner word bijvoorbeeld. Een groter doel is om binnen afzienbare tijd volledig zelfstandig te kunnen werken en me uitsluitend te kunnen bezighouden met werk wat ik belangrijk vind in deze wereld en waar ik blij van word.


Al deze beslissingen, groot of klein, dragen ertoe bij dat ik me gelukkiger voel. Hoe gelukkiger ik me voel, hoe meer het gevoel ik heb dat ik lééf. En daar heb je dus soms stappen voor te zetten. Bedenk eens bij jezelf: wat geeft jou het gevoel dat je echt leeft? Wat betekent het voor jou om écht te leven? En vooral: wat is de eerste stap die jij vandaag kan zetten? Ik lees het graag in de commentaren hieronder, -Wim De Laet-

Systemisch coach & relatietherapie in de natuur www.pinecone.be78 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Zou het?

Comments


bottom of page