Over pinecone
Pinecone, of denappel in het Nederlands.
​
​
Het overlevingsmechanisme van een denappel is op z'n minst opmerkelijk te noemen. Als de omstandigheden gunstig zijn, dan komt de denappel mooi open te staan. Wanneer het lekker warm en droog weer is, zet hij zich helemaal open en laat hij z'n zaadjes door een strelend briesje meevoeren. Echter, wanneer hij -letterlijk en figuurlijk- nattigheid voelt, gaan zijn schubben dicht. Ook als het niet gaat regenen, maar er wel vochtigere lucht wordt aangevoerd, krimpt de fiere, grote denappel in elkaar.
​
​
Missie
Het is mijn missie om je mee naar buiten te nemen en je tot in het centrum van je eigen kracht te begeleiden. Vanuit die kracht kan je jezelf zien en kan je de ander zien. Het schept de ideale omstandigheden om gezonde en evenwichtige relaties aan te gaan.
Ik wil graag deel uitmaken van een wereld vol verbondenheid. Eenzaamheid is volgens mij het meest pijnlijke gevoel wat er is en de basis van veel ellende in de wereld.
Door mijn liefdevolle en volledige aanwezigheid ontstaat er een heel veilige omgeving ("sacred space"), waar er geen oordeel is en je helemaal mag "zijn". Wat mag er aangekeken worden?
Visie
​
​
Als je het metafoor van de denappel op het gevoelsleven van de mens projecteert, dan zie je dat ook wij -al vanaf heel jonge leeftijd- mechanismes hebben ontwikkeld om in leven te blijven. Al snel leert een kind met welk gedrag het succes oogst bij z'n ouders, het zich verzekert van graag gezien te worden én dus te kunnen overleven. En ook met welk gedrag je hun afwijzing -en dus risico om niet te overleven- oogst.
Als je opgroeit, blijkt vaak dat deze overlevingsmechanismes je niet meer dienen omdat de omstandigheden niet meer hetzelfde zijn. Je bent immers niet meer afhankelijk van een ander om in leven te blijven. Sterker nog: deze mechanismes kunnen je zelfs in de weg gaan staan om een fijne relatie op te bouwen met een partner, je omgeving of je leidinggevende.
De symptomen? Neiging naar afhankelijkheid van andere dingen: tabak, drank, suiker, liefde, seks, workaholic, bevestiging van een ander,... Noem het maar op.
​
Systemisch werk is een uitgelezen manier om te gaan kijken wat de nood is achter de symptomen. We gaan vaak terug naar het kind in jou dat een noodkreet uitslaat maar niet wordt gehoord. Zowel mijn volle aanwezigheid als de natuur rondom je geven de nodige veiligheid, verbondenheid, vertrouwen en zuurstof om in de diepte te kunnen werken.
​
​
Ga je mee op pad?
​
​
Wim De Laet
Relatietherapeut & systemisch coach in de natuur