top of page

Schaamte

"Een stuk van mij beantwoordt niet aan de verwachtingen en aan de goedkeuring van de ander. Als dat stuk van mij gezien of gehoord word, dan ben ik niet meer oké en hoor ik er niet meer bij. Het mag het daglicht niet zien."Schaamte is een deel van jezelf wat je afschermt uit angst voor afwijzing.

Je kan je schamen voor iets wat je doet (je gedrag of een keuze die je maakt), voor iets vanuit je verleden, voor een persoon in je leven of voor een fysiek deel van jezelf.

Het idee erachter is: ik wil er niet mee geïdentificeerd worden omdat het afwijzing kan teweegbrengen.Bij schaamte komt per definitie zelfafwijzing mee om de hoek loeren: als je je schaamt voor iets, dan wijs je een stuk van jezelf af. Dat betekent dat er een deel van jou niet mag zijn. Een deel van jou wordt niet graag gezien. En dat doet pijn, reken maar.

Als mens zijn we nu eenmaal geprogrammeerd om er wél bij te willen horen, omdat we van nature uit kuddedieren zijn. De oermens had immers zijn groep nodig om te kunnen overleven.Als je kan begrijpen dat onder schaamte eigenlijk pijn zit die je wil verbergen, dan kan je er helemaal anders naar beginnen kijken.Dan wordt schaamte plots een gevolg van iets en is het geen oorzaak meer. Dan ben je niet meer beschaamd, maar dan kan je gaan begrijpen dat het gewoon een gevoel of een gedachte is die voortkomt uit iets anders.Dan mag je gaan voelen en gaan ontdekken bij jezelf welk stuk je mag verwelkomen. Dan mag je je schaamte omarmen en liefdevol de onderliggende pijn aankijken.

Het is de sleutel tot vrijheid en persoonlijke ontwikkeling.Is dit herkenbaar voor je? Dan begeleid ik je graag in dit proces, als coach en als ervaringsdeskundige.Maak je afspraak nog voor 31/12 via www.pinecone.be en geniet nog van het sterk verlaagde lanceringstarief.Ga je mee op pad?


Wim De Laet Systemisch coach & relatietherapeut www.pinecone.be

84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page