top of page

De 5 talen van de liefde

Bijgewerkt op: 30 mrt. 2020

Maak jij dit ook wel eens mee: je doet er alles aan om je relatie te laten werken, maar echt lekker loopt nog steeds niet. Het is blijkbaar nooit goed genoeg. Of: je weet dat er veel liefde is tussen jullie, maar je voelt je niet altijd geliefd. Je hebt het gevoel dat je je liefde niet goed kan overbrengen. Dan zou het wel eens kunnen dat jij en je partner twee verschillende liefdestalen spreken. Een voorbeeld wat ik onlangs hoorde: Een man komt thuis na z'n werk en besluit om z'n vrouw eens helemaal in de watten te leggen door een heerlijk uitgebreid avondmaal te bereiden. Na ongeveer 2 uur komt de man uit de keuken met de meest heerlijke spijzen en dranken. De man kijkt z'n vrouw aan en ziet tegen al z'n verwachtingen in een heel verveelde en geïrriteerde blik in haar ogen. "We hadden zo fijn 2 uur lekker tijd voor elkaar kunnen hebben en snel een soepje opwarmen, waarom moest je nu 2 uur in de keuken staan?"

Eén van de sleutels om goed met elkaar te praten is het leren begrijpen van elkaars liefdestaal. Er zijn zelfs 5 verschillende liefdestalen. Als vanzelfsprekend ga je er vanuit dat je partner dezelfde taal spreekt als jij en je drukt je dus ook -zonder het misschien zelf te beseffen- vanzelf uit in jouw primaire liefdestaal.

In welke taal herken jij jouw liefdestaal:

1. Tijd en aandacht (Quality time) Onverdeelde aandacht. Echt er even helemaal voor elkaar zijn. Zonder telefoon, tv of welke afleiding dan ook. Verbinding voel je door tijd samen door te brengen. Leuke dingen doen of diepe gesprekken voeren. Het geeft je het gevoel dat je bijzonder bent voor de ander en dat er van je wordt gehouden. Krijg je het gevoel dat iemand niet naar je luistert of geen aandacht heeft, dan ervaar je dat als kwetsend.

2. Positieve woorden (Words of admiration or Power words) Complimenten, ‘ik hou van jou’ of ‘je betekent de wereld voor mij’. Wanneer je het fijn vindt als iemand positieve en bekrachtigende dingen tegen je zegt, is dit de taal van jouw liefde. De tegenhanger daarvan is overigens wél weer dat het je erg kwetst als iemand iets naars tegen je zegt. Dat vergeet je namelijk niet zo snel.

3. Dienstbaarheid (Acts of service) Je helpen een kast in elkaar zetten, naar de supermarkt gaan als jij uitgeteld in de zetel zit of de belastingaangifte voor je doen. Jij voelt je geliefd als iemand de last op je schouders wat lichter maakt en jou helpt. Spreek je deze taal dan zijn daden daadwerkelijk belangrijker dan woorden. Komt iemand zijn beloftes niet na of schuift dingen op je af, dan ben je not amused.

4. Lichamelijke aanraking (Physical touch) Zoenen, een hand op je arm, omhelzen, vrijen... Als lichamelijke aanraking je primaire liefdestaal is, geniet je enorm van fysiek contact. Dat hoeft trouwens niet te betekenen dat je zelf enorm touchy bent. Lichamelijk contact geeft je een veilig en geliefd gevoel. Daarom is de fysieke aanwezigheid van je geliefde zo belangrijk. Een lange afstandsrelatie is dus niets voor jou. Dat voelt namelijk net alsof je op dieet bent. Waar je ook slecht tegen kunt is fysieke afwijzing. Dat breekt je hart.

5. Cadeaus (Gifts) Als cadeaus je primaire liefdestaal zijn, gaat het niet per se om het krijgen van materiële dingen. Het gaat om de moeite die iemand voor je doet. Een goed cadeau laat namelijk zien dat iemand je goed kent en om je geeft. Cadeaus zijn simpelweg een teken van liefde.

Als je jouw primaire liefdestaal gevonden hebt, voel dan eens goed hoe dat bij je partner zit. Vraag je partner ook eens of hij/zij kan inschatten welke liefdestaal jouw primaire is.

Elk persoon spreekt elke taal wel een klein beetje. Het kan dus heel goed zijn dat je je in alle talen wel kan terugvinden. Ik nodig je dan uit om goed te voelen welke echt de belangrijkste is: als dat zou ontbreken, dan zou je je het meest ongelukkig voelen. Het is fijn om bij elkaar te experimenteren en er eens een tijdje op te letten. Ik ben benieuwd naar de uitkomst! -Wim De Laet- Systemisch coach & relatietherapeut in de natuurbron: Gary Chapman

163 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Zou het?

Comments


bottom of page